Binnen onze praktijk hebben wij een beweegprogramma oncologie ontwikkeld voor mensen die te maken krijgen met de gevolgen van kanker.

Vanuit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat fysieke activiteit kan helpen bij het verminderen van klachten van fysieke en mentale oorsprong bij oncologische patiënten. Voor al deze klachten kan ons beweegprogramma een positief effect hebben.

Doel van het beweegprogramma

Het doel van ons programma is het verbeteren van de algehele conditie, vergroten van de algemene en lokale belastbaarheid. Binnen ons programma is er verder aandacht voor het leren omgaan met zowel fysieke als mentale klachten.
De psychische en sociale gevolgen van het doormaken van deze ziekte is een aandachtspunt voor de therapeut tijdens de training.

Blijkt dat het voor uw behandeling belangrijk is om meerdere disciplines zoals een ergotherapeut of diëtiste in te schakelen, dan zal uw therapeut dit adviseren en bij akkoord van u, contact met hen leggen. Binnen onze praktijk wordt samengewerkt met een ergotherapeut van InMotion Ergotherapie.

Effecten van ons programma

  • Verminderde vermoeidheid
  • Meer energie
  • Vergroten van de algehele belastbaarheid
  • Afname van depressieve klachten
  • Vermindering van stijfheid gewrichten
  • Verbetering neuropathieën
  • Verbetering van kwaliteit van leven

Voor wie is het beweegprogramma

Het programma is geschikt voor mensen met zowel een curatief als een palliatief beleid en kan tijdens elke fase van de behandeling worden gestart, dus ook tijdens bijvoorbeeld chemokuren en/of bestraling, maar alleen als de behandelend arts daar toestemming voor geeft.

Het programma is niet geschikt voor mensen tijdens de terminale fase.

Trainingstraject

Er wordt getraind onder begeleiding van onze gespecialiseerde fysiotherapeut.

Het programma duurt gemiddeld 30 weken. Het is een op maat gemaakt programma, dus dit is een gemiddelde. Afhankelijk van hoe snel het herstel bij u gaat kan daarvan afgeweken worden.
De training is 2x per week in groepsverband met andere (ex) kankerpatiënten.

Om deel te nemen is toestemming en verwijzing van de behandelend specialist nodig.
In veel gevallen wordt het beweegprogramma vergoed door de verzekering. Indien u dit wenst kunnen wij u helpen bij het uitzoeken van de vergoeding.

Binnen onze praktijk worden dit beweegprogramma gegeven door Mirella de Zeeuw. Zij heeft als specialisatie oncologie en is daarnaast ook oedeemtherapeut.