Binnen de praktijk zien wij geregeld mensen met (lage) rugklachten. Een veel voorkomende klacht!
In samenwerking met Fysiotherapiepraktijk Maaswijk hebben wij hierom de rugscholing ontwikkeld.

Het doel van de rugscholing

Het doel van de rugscholing is om via een actieve benadering het herstel van de klachten te bevorderen, de kans op terugval van klachten te voorkomen en /of te beperken en ervoor te zorgen dat u uw dagelijkse activiteiten, beroep en sport kan (blijven) uitvoeren.

Het programma bestaat uit 3 fasen

Fase 1: Individuele behandeling

U wordt individueel behandeld in de behandelkamer van Fysiotherapiepraktijk Maaswijk of InMotion Fysiotherapie. De behandeling kan afhankelijk van de klachten bestaan uit fysiotherapie of manuele therapie.

Fase 2: Individuele oefentherapie

Nadat een basisniveau is bereikt, waarbij u zonder provocatie van klachten een gestandaardiseerd aantal testen kan uitvoeren, wordt er gestart met individuele oefentherapie (core stability oefeningen). Dit vindt plaats in de trainingszaal bij InMotion Fysiotherapie.

Fase 3: Het rugscholingsbeweegprogramma in groepsverband

Wanneer er voldoende niveau behaald is met betrekking tot de uitvoering van een vastgesteld, uitgebreid oefenprogramma, kan u doorstromen naar de laatste fase. Het doel van deze fase is het optimaliseren van de belastbaarheid van de lage rug om tot zelfstandig sporten te kunnen komen. Het programma wordt 2 keer per jaar aangeboden en u traint gedurende een periode van 8 weken, twee keer per week.
Daarnaast worden er theorielessen gegeven, waarbij u informatie ontvangt over onder andere de lage rug, de klachten en belastingen die hierbij van invloed zijn.

Daarnaast informeren wij u over het belang van trainen en het ontwikkelen van stabiliteit. Tijdens de praktijklessen gaan de deelnemers onder professionele begeleiding aan de slag met actieve oefeningen gericht op verbetering van spierkracht, coördinatie, stabiliteit, mobiliteit, balans en uithoudingsvermogen. U krijgt ook huiswerkoefeningen mee om resultaten te boeken en vooral te behouden.

Indien nodig kan binnen het programma een ergotherapeut van InMotion Ergotherapie ingeschakeld worden om u meer te leren over belasting/belastbaarheid, houding/ergonomie bij dagelijkse activiteiten en werk.